Strusie obejmują nielotne ptaki lądowe, zamieszkujące półpustynie i sawanny Afryki, na terenach na południe od Sahary (cztery podgatunki) oraz Syrię i Półwysep Arabski.
Ptaki te charakteryzują się następującymi cechami:
największe z żyjących współcześnie ptaków
obecność dwóch palców
dymorfizm płciowy
stadne, żyją w niewielkich grupach
poligamiczne
świetnie przystosowane do warunków półpustynnych
odżywiają się pokarmem mieszanym.
Offline
Ceny strusiego mięsa:
Strusie w hurcie zł/kg
żywiec - 6-7
filety - 50-60
Surowe skóry ze strusi
Euro/szt
3 kwartały 2008 teraz
I klasa 60-64 50-55
II klasa 40-43 35
III klasa 20 20
Offline
Jajka strusie:
Jajo strusie waży 1650 g, zawiera ok. 1000 g białka i 320 g żółtka, co stanowi pokaźną porcję cennych składników odżywczych.
Rozbicie skorupy na połowę nie jest takie proste, jak w przypadku jaj kurzych. Wynika to z grubości skorupy jaja strusiego, która wynosi 2-3 mm i jest 10-krotnie grubsza od skorupki jaja kurzego.
W przypadku, gdy zamierzamy jeszcze zachować skorupę jaja w całości, należy ostrożnie wyszczerbić małą dziurkę za pomocą ostrego dłuta lub po prostu ją wywiercić, a żółtko z białkiem wypłynie na zewnątrz. Jeżeli natomiast chcemy dodatkowo oddzielić żółtko od białka, powinniśmy za pomocą małego, ostrego młotka wyszczerbić cienką linię wokół obwodu jaja i wtedy je rozłupać. Bardzo pomocne przy tym jest użycie ząbkowanego noża, którym łatwo "przepiłowujemy" jajo wzdłuż zamierzonej linii.
Offline